Hoppa till innehåll

Bra vattenflaskor för hållbar vandring

  Det är lätt hänt att man tar med sig för lite vatten, för vatten är ju tungt. Men ingen vandring blir bra med huvudvärk och dåligt humör. Det kan bli både jobbigt och farligt, så tillräckligt med dryck och även mat är grunden för ett bra äventyr. Hur mycket som behövs beror på många faktorer så som tid, ansträngning, väder och möjlighet att fylla på med nytt vatten (eller annan dryck) under dagen.

  Vattenflaskor

  Men det räcker inte bara att ha mycket vatten i packningen, det måste ju drickas också! Det var det vi insåg blev ett problem tidigare. När det var dags för vätskepaus en varm sommardag hade vattnet redan hunnit bli ljummet och då ville ingen dricka av det. Som en vän beskrev det:

  En av de första saker vi satsade på var därför isolerade vattenflaskor till hela familjen. Vi tyckte alla att det var värt lite extra vikt i ryggsäcken för att få kallt vatten hela dagen. Vi har varsin isolerad flaska på drygt 500-600 ml. Dem använder vi i första hand till vatten, vid behov med vätskeersättning. Det är en färgglad samling så alla känner igen sin egen flaska. Till det kan vi komplettera med fler flaskor, både isolerade och oisolerade, för extra vatten eller saft under längre vandringar och varma dagar. Vatten till matlagning tar vi med i en större oisolerad flaska (den silvriga på bilden).

  💙 Bra vattenflaskor

  Det finns vissa egenskaper vi tycker är viktiga och uppskattar hos våra vattenflaskor:

  • Vattnet hålls fräscht hela dagen.
  • Flaskan är lätt att både hålla och dricka ur. Till några flaskor har vi köpt sportkork då barnen tyckte att det var enklare att dricka med det, särskilt när de var små.
  • En stor ögla gör det enkelt och bekvämt att bära flaskan.
  • De är enkla att fylla på och rengöra.
  • Vi har valt flaskor i rostfritt stål som är miljövänliga och hållbara.

  Ett iskallt alternativ

  När vi väljer utrustning försöker vi alltid hitta miljövänliga alternativ, men ibland behöver man också tänka på hur mycket man orkar bära. Då är plast praktiskt. Om du inte har en isolerad flaska, eller om du vill komplettera med mer vatten finns ett iskallt alternativ.

  Fyll en liten PET-flaska med vatten och lägg den sedan i frysen över natten. Det är viktigt att inte fylla hela vägen upp, för då kan flaskan spricka när vattnet fryser. Dagen efter har du en kylklamp till mat eller dig själv i början av dagen och när isen sedan börjar smälta kan du njuta av kallt vatten. Tänk på att isen inte smälter särskilt fort, även om det är varmt, så ha annat att dricka i början av dagen.

  Iskallt vatten

  Fjällvatten

  När vi är i fjällen smakar vi gärna på vattnet från ett vattenfall, en porlande bäck eller en forsande jokk. I packningen har vi med en liten kopp så att vi enkelt kan dricka lite fjällvatten. Men det är skillnad på att smaka lite och att dricka mycket. Under dagsturer rör vi oss ofta i områden där många andra vandrar. Det kan innebära att vattnet inte är så rent som vi hoppas och vill tro. Därför försöker vi alltid ha med vatten för dagen i våra flaskor, och ser fjällvattnet mer som en reserv om vi behöver fylla på. Men är det säkert att dricka vattnet i fjällen? Om du är nyfiken, spana in Friluftsfrämjandets guide om fjällvatten.

  Fjällvatten