Hoppa till innehåll

Sillvik skalbank och hällmålning

  Sillvik naturreservat bildades för att skydda den skalbank som finns i området. I den kalkrika jorden trivs många växter, bland annat orkidéer, mossor och blåsippor. Reservatet ligger på en höjd som en del av Lilleby naturområde och utsikten från bergen är fantastisk.

  Sillvik

  I Torslanda finns två naturreservat och det är lite förvirrande med namnen, så vi börjar med att reda ut det. Den populära badplatsen vid Sillvik ingår i Göteborgs största naturreservat, Nordre älvs estuarium. Sillvik naturreservat däremot är ett av kommunens minsta reservat (knappt 30 hektar) och ligger i skogen ovanför badplatsen.

  Utflykt till Sillvik naturreservat

  Det går att komma till Sillvik naturreservat från olika håll och vi utgick från Sillviksbadet. Från badplatsen tog vi oss upp genom koloniområdet till skogen där promenadvägen börjar. Det är en bred, platt grusväg som går mellan Sillvik och Lottkärr (med anslutande stig mot Trolldalen).

  Efter ett par hundra meter pekar en skylt ut vägen till naturreservatet. Promenadvägen övergår till naturstig och strax var vi inne på skalbankarna. Redan vid den lilla stigens början syntes krossade snäckskal på marken. Området är idag slåttermark med många olika spännande växter och vackra blommor. När solen lyste på de vita stigarna blev vi nästan bländade, det kändes inte riktigt som Sverige längre.

  Skalbanken når du alltså väldigt fort och redan i början av reservatet finns även en stig upp på berget till en utsiktsplats. För en kortare utflykt kan det räcka gott så. Men det finns mer att upptäcka i området så vi fortsatte över skalbankarna, genom skogen till en stor glänta.

  I gläntan fanns skyltar mot Hällmålning och Gabriels lycka, men vi gick först den upptrampade stigen upp i bergen. Det var svårt att följa någon led men vi fortsatte upp på höjden. Därifrån var utsikten över skog och hav helt fantastisk, åt alla håll. Långt, långt bort såg vi till och med fästningen på Marstrand. Efter att ha njutit av utsikten gick vi tillbaks ner till gläntan och följde skyltarna.

  Hällmålningen och Gabriels lycka

  Den lilla skogsstigen går genom trolsk granskog fram till en ny skylt mot Hällmålningen. Det här är en avstickare och blir som en häftig bonus på utflykten. Den sista biten fram till klipphällen är inte helt enkel, det blir lite bergsklättring.

  På den lodräta bergsväggen finns bilder av bland annat ett hjortdjur, fiskar och skepp. Målningen uppskattas vara minst 5000 år gammal. Från hällmålningen är det samma väg tillbaka upp till skylten för att fortsätta stigen mot Gabriels lycka. Den gamla åkerlyckan ligger ungefär 150 meter från målningarna. Det är en gammal boplats och det har gjorts många stenåldersfynd där. Du kan läsa mer om Hällmålningen och Gabriels lycka på länsstyrelsens sida.

  Stigen fortsatte över lyckan och genom skogen. Vi kom slutligen ut på den större grusade promenadvägen mellan Sillvik och Lottkärr igen och svängde då vänster för att komma tillbaka till vår startpunkt.

  Besök Sillvik Naturreservat

  Från Sillviksbadet

  Längd: ca 4,5 km (varav knappt 2 km är genom koloniområdet)

  Terräng: Varierande med både bred promenadväg, små ojämna skogsstigar och berg

  Natur

  Ängar, skalbankar, skog och berg/klippor

  Annat längs vägen

  Häftig utsikt och dessutom hällmålningen strax utanför reservatet. Vid badplatsen finns lekplats. På sommaren finns dessutom toalett och café.

  Hitta hit

  Parkering och busshållplats finns vid Sillviksbadet (så länge det inte är en varm, solig sommardag vill säga för då kan det vara rent kaos där). Följ sedan vägen genom koloniområdet till skogen.

  Se Sillvik på Reservatskartan.
  Flaggan visar parkering vid Sillvik badplats och lila linje vägen till skalbankarna. Röd linje är fortsatt promenad förbi utsiktsplats (sol) och hällmålningen (stjärna). Prickad linje är ungefärlig sträckning, följ upptrampade naturstigar.

  Sillvik är ett av naturreservaten i Göteborgs kommun. Läs mer om naturreservat nära Göteborg.