Hoppa till innehåll

Stora Överön

  Stora Överön är en halvö som sticker ut mitt i naturreservatet Nordre älvs estuarium. Vi har tidigare skrivit om vårt besök vid Lillebybadet som också ligger i reservatet. Fågelvägen är det inte så långt mellan de två platserna, men det är väldigt olika upplevelser.

  Stora Överön

  Vandring på Överön

  På Överön har vi tagit oss till Kungälvs kommun och ut på landet. Här är det mer avskilt och lugnare, med utmanande vandring längs den markerade slingan. Det är alltså helt enkelt inte lika lättillgängligt här.

  Slingan som går ut på halvön är tre kilometer lång. Från besöksparkeringen följer man först bilvägen till fots ytterligare en liten bit. Där vägen delar sig gick vi till höger (det går även att gå vänster). Vi fortsatte förbi en gård och bort mot hagarna där vi hittade första markeringarna. Slingan går sedan genom kohagar och över berg.

  Nu gällde det att ha koll på de blå markeringarna för det fanns ju ingen stig att följa på själva bergen. Markeringarna låg som tur var både synligt och tillräckligt tätt för att vi från den ena enkelt kunde se nästa.

  Under vissa delar var det riktigt utmanande att ta sig fram, upp och ner på berghällarna. De kan nog vara halt där när det har regnat. Efter ungefär halva vägen kom vi upp på en topp med härlig utsikt över havet. Där fanns även picknickbord.

  Från toppen gick slingan nerför berget, över betesmark och slutligen återigen fram till bebyggelse. Där följde vi den grusade bilvägen tillbaka till parkeringen.

  Besök Stora Överön

  Vandringsled, blå markeringar

  Längd: ca 3 km (slinga)

  Terräng: Kuperad stig delvis på berghällar, utmanande

  Natur

  Hav, berghällar och betesmark

  Annat längs vägen

  Djur som kor, hästar och får. Picknickbord och bänk.

  Hitta hit

  Från vägen mellan Kornhalls färja och Kärna, följ skyltar mot Överön. I slutet av den allmänna vägen finns parkeringsplatser.

  Mer information om naturreservatet på länsstyrelsens hemsida