Sandsjöbacka: Årekärr

Årekärr ligger i Billdal, sydväst om Göteborg. Det är en jordbruksbygd med vacker natur och ett särskilt lugn. I Årekärr finns två utgångspunkter, södra och norra. De ligger nära varandra och det finns totalt sex slingor att välja på. Slingorna bildar ett nät av stigar som kan kombineras ihop på olika sätt, se Västkuststiftelsens spårkarta.

Årekärr vandring

Två naturreservat

Detta kulturlandskap ingår i Sandsjöbacka naturreservat. De två slingorna, blå och grön, som utgår från Årekärr södra går dessutom in i det intilliggande reservatet Tråkärrslätt. På andra sidan vägen ligger Årekärrslunden, en lövskog med många sällsynta blommor som till exempel gulsippa och vätteros. Den röda slinga går förbi båda parkeringarna och dessutom delvis genom lunden. Vid Årekärr norra finns ett flertal mossar och runt dem växer barrskog. I området finns även en badsjö, Svarttjärn.

Vandring i Årekärr

Vi skulle gå den kortaste slingan (grön 1,6 km) med en liten extra avstickare upp vid Krokmossen, men det blev tillslut den längsta (gul 6,3 km). Varför? För att det var så härligt och fint!

Slingorna i Årekärr norra börjar i mysig lövskog. Vi följde stigen mot Krokmossen och på vägen passerade vi ett djungel-liknande kärr. Vid mossen hann några i familjen få syn på en snabb liten ödla.

Slingan går i början ihop med Torrekullaleden, som går runt det skjutområde som ligger norr om Årekärr. Under en sträcka stod varningsskyltar tätt längs med stigen. Långsamt ändrades skogen och barrträden tog över.

I en glänta hittade vi en härlig plats för kurragömma och lunch. Väderprognosen sa regn och planen var ju att vända tillbaks igen efter vår paus. Men regnet kom inte, humöret var på topp och vandringen var så fin så vi valde att fortsätta den gula slingan. Efter en stund kom vi ut på en smal grusväg.

Det var en lättvandrad del förbi Tranemossen och skogar med höga tallar. Efter ytterligare ett par kilometer tog grusvägen slut och vi kom återigen in på en liten skogsstig. Det var mer kuperat och samtidigt det där fantastiska lugnet som finns ute i naturen när ingenting annat stör.

Det var förvånansvärt få andra ute på leden men på den del som gick ihop med grön-södra sprang den ena terränglöparen efter den andra förbi. Under sista delen av vandringen kom vi tillbaka in i lövskogen. Det var en mysig runda, härliga stigar och fantastiskt natur.

Årekärr lövskog
Krokmossen
Årekärr barrskog
Vandring

Besök Årekärr

Gul slinga

Längd: 6,3 km

Terräng: Mestadels små ojämna skogsstigar, en sträcka på grusväg

Natur

Löv- och barrskog, mossar

Hitta hit

De två parkeringarna ligger på Årekärrsvägen.

Mer information om naturreservatet på länsstyrelsens hemsida

Fler äventyr runt Göteborg