Hoppa till innehåll

Vinga och sälsafari

  Vinga är Göteborgs västligaste punkt och dessutom en av Sveriges mest kända fyrplatser. På den flacka klippön sticker två tydliga landmärken upp, den röda pyramidformade båken och den fyrkantiga fyren byggd av sten som brutits på ön. Vinga naturreservat består av öarna Vinga, Koholmen, Norra In-Vinga, Södra In-Vinga samt några mindre skär.

  Vinga

  Skärgårdstur med sälsafari

  Vi begav oss till Hönö och steg där på sightseeingbåten som skulle ta oss ut på en skärgårdstur. Under resan fick vi höra många spännande berättelser bland annat om den frihamn engelsmännen en gång hade på Fotö. Vi fick även besöka platsen där en tysk ubåt sjönk bara några timmar innan andra världskrigets slut.

  Sedan var det dags ta fram våra kikare och börja spana efter sälar. Det är enligt skepparen inte helt självklart att få se några nu för tiden så vi höll tummarna för det här var ju det barnen hade sett fram emot mest av allt. Och tänk, efter en stund fick vi se en grupp knubbsälar ligga och sola på en liten kobbe!

  Vinga

  Besök på Vinga

  Efter sälspaningen åkte vi vidare till Vinga där vi gick iland och fick en guidad rundtur. Promenaden började genom Lotsarnas by vilket är de första husen till höger vid hamnen. Berggrunden på Vinga skiljer sig från andra öar i skärgården. Den består nämligen till största del av porfyrit som är basisk och näringsrik. Det gör att det växer väldigt mycket på Vinga och från Lotsarnas by gick vi genom ett frodande lövsnårsområde och vidare till Fyrfolkets by.

  En liten bit längre fram längs vägen finns ett museum i det tidigare fyrmästarhuset. Huset är Evert Taubes barndomshem. Hans pappa, Carl Gunnar Taube, tillträdde som fyrmästare 1890. Det var samma år som både den nuvarande fyren togs i bruk och sonen Evert föddes. På den tiden bodde runt tio barn på Vinga och det fanns då en skola på ön.

  Framme vid fyren tog vår guide med oss upp för den spiralformade trappan. Utsikten från fyren var fantastisk. Nedanför oss kunde vi bland annat se alla byggnader, Gattulven och Gattulvsviken och även öns all grönska. Åt väster såg vi bara öppet hav så långt ögat kunde nå. Det var riktigt häftigt.

  Nere på marken igen fick vi kika in i båken där det bland annat går att ha bröllop. Vi gick sedan raka vägen, det vill säga söder om husen, till hamnen och det var dags att ta båten tillbaka till Hönö.

  Ett besök på Vinga är helt klart en spännande naturupplevelse, där man står och blickar ut över öppet hav. Men det är också en plats med mycket historia, inte minst om alla de människor som arbetat och bott på ön.

  Snabbfakta om Vinga

  Öns storlek (ungefär)Längd 1 km, bredd 0.5 km
  Höga punkt20 m.ö.h
  LandskapVästergötland
  Första båken1606 (på order av Karl IX som börjat bygga det första Göteborg vid Färjenäs med hjälp av holländare som nu behövde hitta rätt ute till havs)
  Nuvarande båk byggd1857
  Fyren byggd1890
  Fyrens höjd29 meter
  Naturreservatet bildat1987

  Besök Vinga

  Hamnen – fyren

  Längd: Mellan hamnen och fyren är det ungefär 500 meter (enkel väg)

  Terräng: Ojämn liten stig/väg samt naturstigar

  Natur

  Flack klippö med riklig vegetation, hav och klippor

  Annat längs vägen

  På ön finns bland annat badplats, toalett, kiosk och museum. För öppettider se Winga vänner

  Hitta hit

  På Vinga finns hamn för fritidsbåtar, men många låg även i Gattulvsviken. Det går dessutom reguljära utflyktsbåtar till ön, till exempel Hönö Båtturer.

  Se Vinga på Reservatskartan.
  Flaggan markerar hamnen och streckad lila linje vägen till fyren och båken. I rött är ungefär hur den mindre stigen går genom skogen och förbi husen.

  Vinga är ett av naturreservaten i Göteborgs kommun. Läs mer om naturreservat nära Göteborg.