Hoppa till innehåll

Stora Amundön

  Stora Amundön är ett populärt utflyktsmål för vandring och bad, men även fågelskådning, fiske och snorkling. På ön finns ängar, lövskog, klippor och sandstränder. I den varierande naturen trivs många olika slags djur, både på land och i vattnet. Hösten 2020 blev det klart att naturreservatet Stora Amundön och Billdals skärgård skulle gälla. Det omfattar hela ön, delar av fastlandet samt ett flertal öar och skär söder om Stora Amundön.

  Vandringen runt Stora Amundön är perfekt för en utflykt med barn som gillar att gå, springa, skutta och klättra. Rundan är ungefär 4,5 km och utmanande på flera platser.

  Vandring runt Stora Amundön

  Efter bron följde vi promenadvägen till vänster, upp genom hästhagen. Där såg vi många fåglar, men inga hästar. Vid hagens slut tar lövskogen vid och längs vägen finns spår och information om gamla husgrunder och odlingsplatser. Den grusade promenadvägen fortsätter fram till Kungsviken men därefter tar den utmanande naturstigen vid. Utmed vattnet gäller det att balansera på både stenar och spångar. Även i skogen är det ojämnt på stigen. Det är en varierande vandring med många roliga berg att klättra i för den som vill göra det hela lite extra äventyrligt.

  Vi hittade en fin plats för en stunds paus. Där åt vi lunch och njöt av utsikten över skärgården. Vi fortsatte sedan rundan och kom fram till Drottningsviken. Där finns en stor strandäng, klippor och bad. Härifrån var det åter igen grusad promenadväg.

  Vid Prinsessviken ville några av oss klättra upp på en topp. Därifrån hade vi härlig utsikt över hav och land, men även ner på Havshuvudet. Det är en udde som går ut nedanför toppen vi stod på. Klippan är helt rosa. Klart våra klättersugna barn ville dit, även om mamma var lite mer tveksam. Efter det extra lilla äventyret uppe i bergen följde vi promenadvägen genom lövskogen tillbaks till parkeringen.

  Utflykt till stranden

  Amundön är ett fint utflyktsmål även när man inte kan eller vill vandra. Då kan vi rekommendera vikarna på öns nordvästra sida. Från bron vid parkeringen är det ungefär en kilometer till Prinsessviken. Det är lite kuperat men den grusade promenadvägen är jämn så det går bra att gå med barnvagn. Grusvägen fortsätter även till Drottningsviken.

  Vid båda dessa badplatser finns släta klippor och stora strandängar, perfekta för lek och picknick. Vid Prinsessviken finns dessutom en snorklingsled, men den har vi inte testat. Vi har istället suttit på klipporna och fiskat små strandkrabbor i det låga vattnet.

  Besök Stora Amundön

  Naturstig runt ön

  Längd: ca 4,5 km

  Terräng: I början och slutet grusad stig, i mitten mycket ojämn naturstig i skog och klippor. Ej lämplig för barnvagn

  Natur

  Hav, berghällar och ängar

  Annat längs vägen

  Badplatser, snorkelled och toaletter

  Hitta hit

  Parkering och busshållplats finns vid Brottkärrsvägen.

  Se Stora Amundön och Billdals skärgård på Reservatskartan.
  Flaggan markerar parkeringen och streckad lila linje visar slingan vi gick. Utsiktsplatsen på berget är markerad med en sol.

  Se även folder om Stora Amundön.

  Stort Amundön och Billdals skärgård är ett av naturreservaten i Göteborgs kommun. Läs mer om naturreservat nära Göteborg.