Hoppa till innehåll

Engelsbergs bruk

  Engelbergs bruk anlades år 1681 och blev ett av världens modernaste järnbruk. Det var under den period då Sverige var ledande inom järnproduktion, tack vare överlägsen kvalité. Tillverkningen lades ner 1919 men bruksmiljön har bevarats. Till och med en stor del av den tekniska utrustningen finns fortfarande kvar. Det gör platsen till ett världsunikt och mycket välbevarat industriminne.

  Engelsbergs bruk

  Officiellt namn: Engelsberg Ironworks
  Kategori: Kulturarv
  Inskriven år: 1993
  Landskap: Västmanland

  Engelsbergs bruk uppfyller ett kriterium för världsarv (Unesco):
  (Här fritt översatta och sammanfattade)
  IV: Enastående exempel på byggnad eller landskap som visar på betydande steg i mänsklighetens historia


  Besök vid Engelsbergs bruk

  När vi började läsa på om Engelbergs bruk var vårt första intryck tyvärr att det inte var särskilt inbjudande. Bruket är privatägt och det finns möjlighet till guidad visning, men går det att upptäcka och uppleva världsarvet på egen hand? Tillslut hittade vi information om promenadstigar vid Engelbergs bruk och även en vandringsfolder från Ekomuseum Bergslagen.

  På väg till bruket åkte vi genom Ängelsbergs samhälle där flera vackra hus, så som Godtemplarhuset och sago-villan Hvilan, ligger längs med vägen. Vi såg även Oljeön som är världens äldsta bevarade oljeraffinaderi.

  Från parkeringen gick vi den grusade vägen in på bruksområdet. När vi hade passerat det vackra brukskontoret, ett litet våghus och ”Krogen” kändes det som att vi kom in på en bygata kantad av träd och byggnader. Vid några av byggnaderna fanns skyltar med information. På ena sidan av vägen låg de faluröda trähusen på rad och längst bort låg trädgårdsmästarens hus, mitt emot Herrgårdens vackra trädgård. Över staketet kunde vi se både trädgården och herrgården med sina flyglar och slaggstenstorn. Vi fortsatte fram till sjön Snytens södra spets och platsen där Olof Arborelius 1893 målade den så kallade Sverigetavlan.

  Istället för att gå samma väg tillbaks gick vi över en bro och svängde in på en skogsstig. Skogen var väldigt mysig och fin, men det var mycket mygg så vi gick fort och kom snart ut på en gammal grusväg. Promenaden blev då en slinga med hyttan som slutmål. Vid hyttan, som ligger alldeles i närheten av parkeringen, fanns dessutom ett picknickområde. Väldigt nöjda med besöket (som absolut går bra att upptäcka på egen hand) åkte vi vidare till det andra världsarvet i området, nämligen Falun och Kopparbergslagen.

  Engelsbergs bruk

  Vandra i världsarvet

  Slingan vi gick vid Engelsbergs bruk är ungefär två km, platt men med varierat underlag. En enklare promenad är fram och tillbaks till sjön vilket blir något kortare och enbart på grusad väg. Det är också möjligt att göra en lite längre vandring genom att fortsätta promenaden till Ängelsbergs samhälle.

  Tips, läs mer om världsarvet på Engelbergs bruks hemsida (öppnas i nytt fönster)

  Mer om alla världsarv i Sverige