Hoppa till innehåll

Falun och Kopparbergslagen

  Falun och Kopparbergslagen är ett välbevarat industrihistoriskt område som betytt mycket för Sverige och även Europa. Världsarvet kan delas in i de tre delarna Gruvan, Staden och Bergsmansbygden. Gruvans storhetstid var under 1600-talet och det var då en stor och modern arbetsplats. Arbetarna bodde i staden och i världsarvet ingår både gamla arbetarstadsdelar och Stora Torget. Utanför centrum byggdes hyttor som drevs av bergsmän. I bergsmansbygden finns fortfarande flera bergsmansgårdar kvar.

  Falun och Kopparbergslagen

  Officiellt namn: Mining Area of the Great Copper Mountain in Falun
  Kategori: Kulturarv
  Inskriven år: 2001
  Landskap: Dalarna

  Falun och Kopparbergslagen uppfyller tre kriterier för världsarv (Unesco):
  (Här fritt översatta och sammanfattade)
  II: Visar på förändringar i värderingar inom arkitektur, teknik, monumental konst, stadsplanering eller landskapsdesign
  III: Unikt/exceptionellt vittnesbörd om en tradition eller civilisation
  V: Enastående exempel på traditionella bosättningar, användning av land/vatten eller människans samspel med naturen inom en kultur


  Besök i Falun och Kopparbergslagen

  Vårt äventyr i Falun började på gruvområdet och Polhem B&B, vid kanten till Stora Stöten. På kvällen kunde vi spana ner i den stora ”gropen” och titta runt på gruvområdet. Det blev en dubbel världsarvs-dag med Falun och Engelsbergs bruk.

  Efter frukost var det dags för gruvturen. Med hjälm på huvudet och regncape över axlarna tog vi oss 67 meter ner i underjorden! Där var det kyligt och blött så det var skönt med långärmad tröja och tåliga skor. Under turen fick vi höra berättelser om arbetarnas liv i den då varma, rökiga och ljudliga gruvan. Vi gick dessutom förbi trånga gångar och hissnande djupa hålor. Det var spännande för hela familjen. Promenaden tillbaka upp till dagsljuset kändes i benen.

  På gruvområdet finns mycket att upptäcka på egen hand som till exempel Erikssons stuga, Creutz lave och Gruvmuseet. Det går alltså att få ett spännande besök även om man håller sig ovan jord. På museet fanns fullt av berättelser om gruvan och massor av saker att göra men det kändes lite trångt så vi gick igenom det ganska fort. Vi promenerade runt på gruvområdet och gjorde dessutom en kort avstickare in mot staden och arbetarstadsdelen Elsborg. Där såg vi bland annat ”Bult Karl-Eriks stuga”. För drygt 100 år sedan bodde Karl-Erik med fru och fem barn i gruvarbetarstugan, som bara är runt 10 kvm.

  Efter några timmar kände vi oss klara med besöket och det var dags att åka vidare. Men vi ville även se lite av bergsmansbygden, världsarvets tredje del. Den norra delen av sjön Varpan ingår i världsarvet och där finns flera Bergsmansgårdar. Gårdarna är privatägda och får upplevas på håll så det passade bra att göra från bilen. Vi svängde in på en mindre väg så att vi körde längs med sjöns västra sida.

  Falun och Kopparbergslagen

  Vandra i världsarvet

  Det finns mycket goda möjligheter till vandring och cykling i världsarvet, både i staden och ut på landsbygden. Sundbornleden, även kallad Carl Larsson-leden, är 8,5 km lång och går mellan Lugnet i Falun och Sundborn. Endast den sista delen, alltså vid Sundborn, ingår i själva världsarvet.

  Vandringsleden ”Vattnets väg till gruvan” är totalt tre mil, fördelad på flera olika slingor. Bland annat slingan runt Stora Stöten (cirka 1,6 km) ingår i vandringsleden. De centrala delarna, från gruvan till Igeltjärn, går genom världsarvet. Längs vägen finns bland annat bergsmansgårdar, hyttplatser, dammar, sjöar och naturområden.

  Tips, läs mer om världsarvet på Falun kommuns hemsida (öppnas i nytt fönster)

  Mer om alla världsarv i Sverige