Hoppa till innehåll

Vargö

  Vargö är en av de västligaste öarna i Göteborgs södra skärgård. Ön är väldigt kuperad och har ett flikigt utseende. Det beror på att det tvärs över ön går flera parallella sprickdalar som leder ut i djupa vikar. Nästan hela ön är ett naturreservat som även innefattar små skär utanför ön. Vid hamnen finns lite bebyggelse, främst fritidshus och det tidigare värdshuset.

  Vargö

  Skärgårdsbåten till Vargö

  Det är väldigt populärt att åka ut till öarna i Göteborgs södra skärgård med någon av turbåtarna från Saltholmen, framför allt på sommaren. Det gör att det inte alltid är så där självklart enkelt som det ofta beskrivs. Spårvagnarna fylls snabbt och så även besöksparkeringarna, som i bästa fall ligger drygt en km från hamnen.  

  Vargö är en fritidsö och båtarna går varken särskilt ofta eller regelbundet, framförallt inte på lågsäsong. När du tagit dig till ön är du därför strandsatt där i minst 1,5 timma men ofta längre än så och på ön finns inga faciliteter. Det är en lite spännande och kittlande tanke, även om det aldrig kändes direkt öde.

  En kväll på Vargö

  Vi väntade till sista söndagen i augusti och åkte på en kvällstur till Vargö. Det var en väldigt fin sensommardag och det märktes att många varit ute på öarna tidigare under dagen. Till Vargö tog det ungefär en timma då båten åkte via Brännö Husvik.

  På Vargö gick vi öns enda promenadstig, från hamnen till sandstranden vid Bälviken. Stigen gick genom en väldigt mysig lövskog och att det var så mycket växtlighet på ön var något som överraskade. I varenda spricka och dal var det fullt med buskar och olika blommor. Vid badstranden gick en mindre naturstig västerut men den var så igenväxt att det var svårt att komma fram (dessutom slingrade en stor orm förbi).

  Vi stannade i stället vid Bälviken och fortsatte ut på klipporna där vi slog oss ner med vår matsäck. Efteråt gick vi på upptäcktsfärd. I det grunda vattnet kunde vi se små fiskar simma omkring och på klipporna fanns bland annat gräshoppor, snäckor och krabbskal. Uppe på en av öns många toppar kunde vi njuta av utsikten över Vargö, Styrsö och så klart det glittrande havet. Vid horisonten såg vi fyren och båken ute på Vinga. Roligt med igenkänningen när barnen såg sjömärkena vi besökte i början av sommaren.

  Vi hann uppleva väldigt mycket under den ganska korta stund vi var på ön och med båtresa blev det en mysig kvällsutflykt.

  Besök Vargö

  Promenad till Bälviken

  Längd: Mellan hamnen och Bälviken är det ungefär 500 meter

  Terräng: Promenadstigen är platt och lättvandrad, men i övrigt är ön väldigt kuperad med vandring på klippor och naturstigar.

  Natur

  Skärgårdsö med klippor, hav och rik vegetation

  Hitta hit

  Det går båt från Saltholmen till Vargö, men begränsat antal dagliga turer. Under lågsäsong behöver dessutom av- och påstigning föranmälas på flera turer. Till Vargö tar det ungefär 40/60 minuter beroende på vilken väg turen går. Det går även att åka till ön med egen båt.

  Se Vargö på Reservatskartan.
  Flaggan visar hamnen och streckad lila linje stigen till Bälviken.

  Vargö är ett av naturreservaten i Göteborgs kommun. Läs mer om naturreservat nära Göteborg.