Hoppa till innehåll

Galterö

  Galterö är en näst intill obebyggd ö i Göteborgs södra skärgård som tillsammans med intilliggande hav och skär bildar Galterö naturreservat. Ön har under lång tid fungerat som gemensam utmark för Brännö by och betesmark för deras kor och får. Betesdjuren och ljungbränning har skapat öns speciella natur. Det är ett fint utflyktsmål för fågelskådare, badgäster och vandrare men bra att veta är att öns västra sida, med bland annat Galteröhuvud, inte ingår i naturreservatet utan är militärt övningsområde.

  Galterö

  Utflykt till Galterö

  Vi besökte Galterö några veckor efter vår kvällstur till Vargö. Fågelvägen är det bara ett par kilometer mellan de två öarna men det är väldigt olika natur och upplevelser. Den här gången var det en kort båtresa och sedan mycket vandring.

  Det finns ingen hållplats för skärgårdsbåtarna på Galterö utan närmsta hamn är Brännö Rödsten. Därifrån är det ungefär 2,5 km promenad till Türks bro som leder över till Galterö. På Brännö gick vi först huvudgatan upp genom byn. Nästan mitt på ön pekade en skylt ut vägen mot naturreservat och promenaden fortsatte längs Galterövägen, genom lövskog och ut i öppnare landskap.

  Knappt hade vi kommit över till Galterö innan vi hörde några konstiga ljud bakom oss. På andra sidan sundet kom en skock får som vallades ner på stenbron och över till Galterö. Från en höjd i närheten hade vi utsikt över ön och omgivningen med landmärken som Öckerö kyrka och långt bort i väster skymtade Vinga. Att ta oss till ön var ungefär så långt vi hade planerat i förväg så vi blev väldigt nyfikna när vi såg vit-blå markeringar och skyltar om rundvandring.

  Rundvandring Galterö

  Den markerade slingan på 2,5 km går runt den del av ön som är naturreservat. Naturstigen slingrade fram på strandängar och hedar, över spångar och genom buskage. När vi hade gått ungefär halva slingan kom vi fram till en mysig sandstrand vid Brandnäsviken. I närheten fanns skyltar vidare ut mot Galteröhuvud men vi fortsatte rundvandringen. Slingan gick nedanför bergen men på ett par ställen fanns alternativa stigar som kan användas när det är blött i terrängen.

  Det blev en väldigt fin och mysig utflykt. Med promenad över Brännö till och från Galterö, rundvandringen och lite upptäcktsfärder i bergen gick vi totalt drygt en mil. Längs vägen såg vi bland annat stora fraktfartyg, små spännande insekter och betande får.

  Besök Galterö

  Rundvandring Galterö – markerad slinga

  Längd: 2,5 km (endast slingan)

  Terräng: Naturstig, lätt kuperat men ojämnt underlag

  Natur

  Skärgårdsö med klippor, hav och sandstrand och strandängar

  Hitta hit

  Det går båt från Saltholmen till Brännö. Närmsta hamnen är Rödsten och därifrån är det sedan ungefär 2,5 km promenad till reservatsgränsen och bron över till Galterö. Från hamnen Brännö Husvik är det något längre att gå.

  Se Galterö på Reservatskartan.
  Flaggan markerar hamnen Brännö Rödsten och streckad röd linje vägen fram till naturreservatet och bron. Lila streckad linje visar (ungefärlig) sträckning på rundvandring Galterö.

  Galterö är ett av naturreservaten i Göteborgs kommun. Läs mer om naturreservat nära Göteborg.