Hoppa till innehåll

Mattermos och smarta lådor

  Vissa saker blir en så självklar del i utrustningen att man undrar hur det gick att vara utan. Så var det med vår mattermos. Visst är det gott och mysigt att laga maten ute i naturen, men ibland är det smidigt att förbereda hemma. Vi har nu en stor termos på 1,2 liter och två små som rymmer 3,5 dl. Dessutom har vi flera smidiga matlådor för fika och annat gott som ska med.

  Mattermos

  Mattermos

  Den stora termosen använder vi i första hand till varm mat som stekt tacofärs, skivade köttbullar eller soppa. Korken är delbar så att det går att få en stor eller mindre öppning vilket gör det enkelt att lägga i och ta upp maten. När barnen var små räckte den stora termosen till oss alla fem men nu är det snarare för tre-fyra personer.

  Den lilla termosen passar till en-två personer och blir ett bra komplement till den stora. En fördel är att vi då kan ta med olika rätter när inte alla vill äta riktigt samma mat, t.ex. två olika sorters soppa. Den lilla termosen är dessutom perfekt som matlåda när barnen ska på skolutflykt eller till snacks-dip, grädde eller varför inte glass!

  Matlådor

  Matlådor

  Enkla plastlådor har många fördelar, som till exempel att de finns i alla möjliga storlekar, har låg vikt och ofta är billiga. Problemet är att de har ännu fler nackdelar, bland annat för hälsa och miljö. Det brukar inte dröja länge innan lådan blir sliten, missfärgad och tappar formen.

  Vi valde hållbara alternativ när det var dags att skaffa nya lådor. Det är dyrare än plastlådor, till och med mycket dyrare, men vi känner att det är värt varenda krona. De här lådorna kommer vi kunna ha länge. Vi började med tre fyrkantig matlådor i rostfritt stål så att barnen kunde ha varsin. I dem kan vi packa ner en smörgås, frukt, snacks eller kakor. Ska vi äta mat packar vi grönsaker i lådorna. Vi har kompletterat med runda mindre lådor. Även de är i rostfritt stål och locken är giftfri silikon.