Hoppa till innehåll

Vrångö

  Vrångöskärgårdens naturreservat omfattar ett antal öar och skär, men av dem är det bara till Vrångö det går skärgårdsbåt. Det är en bilfri ö med fina bad, rikt fågelliv, varierande vegetation och dessutom både fornlämningar och spår från senaste istiden. Vrångö är bebodd året runt och ett populärt utflyktsmål, särskilt på sommaren.

  Vrångö

  Vandring på Vrångö

  Med skärgårdsbåtarna från Saltholmen går det att nå tre av Göteborgs naturreservat. Vi hade tidigare under året besökt både Vargö och Galterö. Under en vacker dag på höstlovet tog vi oss till det sydligaste reservatet, Vrångö.

  Skärgårdsbåten från Saltholmen lägger till i Mittvik på öns östra sida. Därifrån sträcker sig bebyggelsen som ett band tvärsöver ön till hamnen på västra sidan. Ön kan delas upp i tre delar med samhället i mitten och naturreservatet i norr och söder. På Vrångö finns tre promenadslingor och vi valde Södra slingan.

  Södra slingan och lotsutkiken

  Vid färjan gick vi direkt till vänster och följde stigen längs Mittviken en kort bit fram till naturreservatet och Södra slingan. Strax därefter bredde en stor strandäng ut sig mot Nötholmen, men vi fortsatte längs slingan in genom lövskogen i den skyddade dalgången. Efter en stund närmade vi oss öns södra udde. Vi gick från stigen ut på de karga klipporna. Där stannade vi en lång stund och njöt av utsikt, höstsol och fika.

  När vi sedan fortsatte slingan passerade vi bland annat Store rös, ett gravröse från bronsåldern. På ön finns även spår av senaste istiden med rundhällar och stora blocksamlingar. När vi kom tillbaka till samhället lämnade vi Södra slingan och tog oss i stället upp för en hal, brant trappa till lotsutsikten. Rakt västerut, på andra sidan Kattegatt, ligger Danmark men så långt kunde vi ju inte se. Vinga som vi besökte i början av sommaren, och sedan har sett från både Vargö och Galterö, skymtade däremot vid horisonten.

  Från lotsutsikten gick vi genom samhället tillbaka till färjan. Det blev en mysig utflykt med varierande natur. En solig novemberdag vilade dessutom ett särskilt lugn över ön.

  Besök Vrångö

  Södra slingan och Lotsutkiken

  Längd: 3,5 km (se karta nedan)

  Terräng: Stigar och leder, lätt kuperat

  Natur

  Skärgårdsmiljö med hav och klippor, lövskog och strandängar

  Annat längs vägen

  På sommaren finns café vid Mittviken. Dessutom finns badplatser och toaletter längs slingan.

  Hitta hit

  Det går båt från Saltholmen till Vrångö. Det går även att åka till ön med egen båt.

  Se Vrångö på Reservatskartan.
  Flaggan markerar hållplatsen för skärgårdsbåten. De tre promenadslingorna finns utmärkta med orange på kartan. Vi gick Södra slingan runt öns södra udde men avslutade enligt lila streckad linje med avstickare till Lotutsikten (solen).

  Vrångö är ett av naturreservaten i Göteborgs kommun. Läs mer om naturreservat nära Göteborg.