Hoppa till innehåll

Grimeton Radiostation

  Grimeton Radiostation stod klar 1924, bygd för att skapa en säker, trådlös direktlinje mellan Sverige och USA. Efter första världskriget byggde många länder liknande anläggningar men Grimeton Radiostation är den enda av sitt slag som fortfarande finns kvar. Det är därför ett unikt exempel på den teknik som ligger till grund för vår tids trådlösa samhälle.

  Grimeton Radiostation

  Officiellt namn: Grimeton Radio Station, Varberg
  Kategori: Kulturarv
  Inskriven år: 2004
  Landskap: Halland

  Grimeton Radiostation uppfyller två kriterier för världsarv (Unesco):
  (Här fritt översatta och sammanfattade)
  II: Visar på förändringar i värderingar inom arkitektur, teknik, monumental konst, stadsplanering eller landskapsdesign
  IV: Enastående exempel på byggnad eller landskap som visar på betydande steg i mänsklighetens historia


  Besök vid Grimeton Radiostation

  På långt håll syns de 127 meter höga ståltornen, som vid färdigställandet var de högsta byggnadsverken i Sverige. Vi har sett dem så många gånger men ändå inte riktigt förstått vilken sevärdhet och fantastisk historia de döljer. Det var minst sagt dags att ta oss till vårt närmsta världsarv.

  Vi började gå promenadstigen runt området, ut till det första antenntornet. Att några ängar på den halländska landsbygden blev centrum för den svenska radiokommunikationen, och dessutom del av ett globalt nätverk, beror på läget. Från mellersta Halland är det nämligen kortast, fri väg för signalerna över Atlanten. I Sändarsalen finns den gamla Alexandersändaren från 1920-talet kvar och imponerande nog fungerar den fortfarande. Vid en interaktiv station fick vi testa en digital variant på några av de steg som krävs för att starta upp den.

  Idag är det så enkelt och självklart att kunna kommunicera med folk över hela världen, men så har det ju inte alltid varit. I Utställningen kunde vi bland annat jämföra våra egna kommunikationsvanor med de förutsättningar och möjligheter som fanns för 100 år sedan. Vi lärde oss dessutom mer om radiostationen, lyssnade på olika frekvenser och skickade hemliga morse-meddelanden till varandra. Det är fascinerande vilken viktig roll Radiostationen har haft både i Sveriges kontakt med omvärlden men också i utvecklingen till det kommunikationssamhälle vi har idag.

  I entrébiljetten ingick tillgång till både Sändarsalen och Utställningen. Barnen fick dessutom med sig ”Grimeton Academys” uppdragsfolder med tre roliga utmaningar att göra utomhus. De fick leta ledtrådar för att avslöja en spion, testa en hinderbana på den fina lekplatsen och slutligen lyssna efter morsesignaler med en radiomottagare. Allt kändes väldigt välordnat och det blev ett riktigt rolig besök.

  Grimeton Radiostation

  Tips, läs mer om världsarvet på Grimeton Radiostations hemsida (öppnas i nytt fönster)

  Mer om alla världsarv i Sverige