Hoppa till innehåll

Kosterhavets nationalpark

  Kosterhavet är Sveriges artrikaste havsområde och landets första marina nationalpark. Parken består till största delen av vatten, bara ett par procent är land. Området ligger runt Kosteröarna i norra Bohuslän och gränsar till norska nationalparken Ytre Hvaler. Rakt igenom Kosterhavets nationalpark går Kosterfjordens djupränna och i området finns dessutom ett korallrev. I den spännande undervattensmiljön lever många arter som inte finns någon annanstans i Sverige.

  Kosterhavets nationalpark

  Natur: Hav
  Invigning: 2009
  Landskap: Bohuslän

  Naturum: Ja

  Besök vid Kosterhavets nationalpark

  Det är kanske inte helt enkelt att besöka en nationalpark som till största delen ligger under vattenytan (om man inte dyker), men med Kosterbåten från Strömstad åkte vi genom det skyddade området och korsade Kosterfjorden. Båtturen till nationalparkens huvudentré i Ekenäs på Sydkoster tog ungefär 45 minuter. Vid hamnen finns ett Naturum där vi bland annat kunde titta närmre på sjöstjärnor och krabbor i ett klappakvarium.

  Kosteröarna ligger mitt i Kosterhavet men ingår inte i nationalparken, förutom ett område på södra delen av Sydkoster. De två öarna och omgivande vattenområdena skyddas istället som Kosteröarnas naturreservat. På öarna finns det flera markerade vandringsleder att välja mellan. För vår del blev det en kombination av huvudväg och vandringsled. Vi började gå förbi hus och ängar in mot torget. Vi hade nämligen fått tips om att ta oss till Valfjäll, öns högsta punkt. I närheten av torget finns Sveriges västligaste kyrka och snett emot leder en lång trätrappa uppför Valfjäll. Där uppe möttes vi av ett blommande berg och fantastisk utsikt åt alla håll. Det var helt klart en sevärdhet och en perfekt plats att blicka ut över Kosterhavets nationalpark.

  Från Valfjäll tog vi oss vidare mot Långagärde brygga där det finns restaurang, café och en liten linfärja över till Nordkoster. Mellan Långagärde och huvudentrén i Ekenäs går blå vandringsled som är ungefär 3,5 km. Leden följer naturstigar längs med Kostersundet, över strandängar och klipphällar. Den fortsatte sedan genom lövskog och en hage med nyfikna får ut på en grusväg fram till Ekenäs.

  Kosterhavets nationalpark

  Tips, läs mer om Kosterhavet på Sveriges nationalparker (öppnas i nytt fönster)


  Andra nationalparker vi besökt