Fika och mellanmål

Mullegodis

Tänk dig krossade havrekakor eller det smuliga på smulpajen. En riktig favorit på stormköket, i alla fall om barnen får säga sitt. Till fem personer brukar vi göra dubbel sats.

50 g smör
0,5 dl socker
2 dl havregryn

Smält smöret och blanda sedan ner socker och havregryn. Blandningen ska få lite färg och bli krispigt, men rör så att det inte bränner fast.

Lyxvariant
Våra barn tycker att Mullegodis är gott och lyxigt som det är men det går att göra lite varianter. Blanda i nötter, (torkad) frukt eller bär. Vi har testat kaneläpple, det vill säga tärnat äpple blandat med socker och kanel (kan förberedas hemma). Äpplena kan stekas försiktigt så att de blir ljumna och lite mjuka eller ätas som de är tillsammans med Mullegodiset.

Ta annars en tur till blåbärsskogen. Strö Mullegodis över nyplockade bär. Kanske har du tagit med vaniljsås att hälla över. Vi har inte testat det, men tanken får det att vattnas i munnen, mums!


I matlådorna

I barnens ryggsäckar packar vi ofta ner varsin liten matlåda. I dem finns det något gott som barnen kan äta och bjuda på under dagen. Här är lite tips på vad som kan läggas i dessa smålådor:

  • Kex, t.ex. salta
  • Salta pinnar eller snacksmix
  • Torkad frukt / russin
  • Grönsaksstavar (gurka, morot, paprika)
  • Godis