Lunch och middag

Att laga mat ute är roligt och enkelt. Det kan ta lite längre tid men oj vad gott det blir! Tänk bara på hur ni förvaring råvaror som mejerier, kött och liknande. Om ni ska vara ute flera timmar eller det är varmt ute kan det behövas kylning. Ta med en flaska med fryst vatten som kylklamp så har ni gott kallt vatten på slutet av dagen.

Korv och bröd

Det är en sådan klassiker så vi börjar med den. Önskar ni kokt, stekt eller grillad?

  • Grillad: Då behövs en lägereld (om man inte vill använda en grill). Viktigt är självklart att kolla upp om det är tillåtet att elda och att sedan släcka efter sig.
  • Stekt: Det är enkelt att steka korv på stormkök. Ta med smör eller olja.
  • Kokt: Koka korv på stormköket går också bra. Vi brukar dock köra en enklare variant. Ta med en mattermos fylld med kokande vatten. När det blir dags för matpaus, lägg korvarna i termosen några minuter.

Taco / Köttbullesallad

Fredags-taco, skärgårds-taco, fjäll-taco, skogs-taco, rauk-taco. Taco är en storfavorit och funkar lika bra ute som inne.

Grönsaker brukar vi ordna till hemma och ta med i mindre lådor. Vi har varierat med köttfärs, skivade köttbullar och kyckling. Allt går bra att förbereda hemma och ta med i mattermos alternativt har vi tagit med och stekt upp ute på trangiaköket. Tacosås är enkelt att ta med, men även gräddfil eller annan sås så länge det kan förvaras lite svalare. Vi har ofta med mangoraja. Tortilla, pitabröd och nachochips är smidigt att ta men vi äter ofta dem brevid och blandar ihop det andra i våra kåsor. Tänk på att barn ofta tycker det är kul att få bära någon grönsak eller bröd i sin egen ryggsäck.


Chili cor Carne

Smidig rätt att laga ute på vandringen. Gott med bröd eller varför inte ta med lite ris i en mindre mattermos.

400 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (eller vitlökspulver)
En klick smör eller lite matolja
2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1/2 del vatten
1 pkt krossade tomater
salt och peppar
1 burk vita bönor

Förbered hemma genom att mäta upp och blanda ihop alla kryddor i en burk. Hacka lök och stek i kittel. Lägg i köttfärs och bryn. Tillsätt kryddor, blanda runt. Häll i vatten och tomaterna. Koka ihop en stund. Tillsätt bönorna i grytan. Koka cirka fem minuter.


Korv stroganoff

Lagas på stormköket. Det är lite svårt att få till både stroganoff och ris/pasta på ett kök. Ett smidigt alternativ är att ha med kokhett vatten i en termos och couscous.

500 g falukorv
1 gul lök
En klick smör eller lite matolja
2-3 msk tomatpuré
2 dl mjölk eller grädde
salt och peppar

Skär korven i bitar och hacka löken (kan förberedas hemma). Bryn försiktigt i kittel. Tillsätt tomatpuré och rör om. Spär med mjölk/grädde. Smaksätt med salt och peppar. Koka några minuter.


Soppa

Soppa på konservburk ska inte underskattas. Det är så gott och smidigt. Kan värmas på stormkök eller tas med i mattermos. Våra favoriter är gulaschsoppa och vegetarisk ärtsoppa (glöm inte senapen).