För mat och matlagning

Ingen vandring blir bra med låg energi och dåligt humör så tillräckligt med mat och dryck är grunden för en bra dag. Hur mycket som behövs beror på många faktorer så som tid, ansträngning, väder och möjlighet att fylla på under dagen. Se alltid till att ha med så det räcker, hellre för mycket än för lite. Inspiration på vad som kan lagas eller tas med i matsäcken finns under Äta ute.

Vattenflaska

En av de första saker vi satsade på var bra vattenflaskor. Både vi och barnen ville ha isolerade flaskor som håller vattnet kallt hela dagen, även om det är lite tyngre. Vi har valt flaskor i rostfritt stål som är miljövänliga och hållbara.

En bra flaska håller vattnet fräscht samtidigt som den är lätt att hålla och dricka ur. Till några flaskor har vi köpt till sport-kork då barnen tyckte att det var enklare att dricka med det. En bekväm ögla gör det enklare att bära flaskan. Det är också en fördel om flaskan är enkel att fylla på och rengöra.

Det är lätt hänt att ta med för lite vatten, med det är tungt att ta med alldeles för mycket. Vi har varsin isolerad flaska på drygt 500-600 ml. Dem använder vi till vatten (vid behov med vätskeersättning). Det är en färgglad samling så alla känner igen sin egen flaska. Till det har vi dessutom flaskor, både isolerade och oisolerade, för extra vatten eller saft under längre vandringar och varma dagar. Vatten till matlagning tar vi med i en större oisolerad flaska.

Matlådor

Enkla plastlådor har många fördelar. De finns i alla möjliga storlekar, är lätta och dessutom billiga. Problemet är att de har ännu fler nackdelar. Det brukar inte dröja länge innan lådan börjar bli sliten, missfärgad och tappar formen.

Vi valde hållbara alternativ när det var dags att skaffa nya lådor. Det är dyrare än plastlådor, till och med mycket dyrare, men vi känner att det är värt varenda krona. De här lådorna kommer vi kunna ha länge. Vi började med tre fyrkantig matlådor i rostfritt stål så att barnen kunde ha varsin. I dem kan vi packa ner en smörgås, frukt, snacks eller kakor. Ska vi äta mat packar vi grönsaker i lådorna. Vi har kompletterat med runda mindre lådor. Även de är i rostfritt stål och locken är giftfri silikon.

Mattermos

Vissa saker blir en så självklar del i utrustningen att man undrar hur det gick att vara utan. Så är det med vår mattermos. Visst är det gott och mysigt att laga maten ute i naturen, men ibland är det smidigt att förbereda hemma. Vi har nu en stor termos på 1,2 liter och två små som rymmer 3,5 dl.

Den stora termosen använder vi i första hand till varm mat som stekt köttfärs, skivade köttbullar eller soppa. Den passar också väldigt bra för korvkokning, fyll upp med varmt vatten på morgonen och stoppa i korvarna några minuter när det är dags för matpaus. Korken är delbar så att det går att få en stor eller mindre öppning vilket gör det enkelt att lägga i och ta upp maten. När barnen var små räckte den stora termosen till oss alla fem men nu är det snarare för 3-4 personer.

Den lilla termosen passar bra till 1-2 personer och blir ett bra komplement till den stora. En fördel är att vi då kan ta med alternativ när inte alla vill äta riktigt samma mat. Den lilla termosen är perfekt som matlåda till pastasallad när barnen ska på skolutflykt. Vi har även använt den till dip och tagit fram tillsammans med grönsaksstavar och chips. Det var populärt.

Stormkök

Kanske var det när vi fick vårt första stormkök som vi började känna oss som en friluftsfamilj. Det är enkelt att använda, lätt att bära och maten blir extra god ute i naturen.

Vi har ett klassiskt stormkök i aluminium som består av två kittlar och en stekpanna. Vi använder spritbrännare och har därför en flaska med säkerhetskork för bränslet. Det är smidigt att komma igång med matlagningen och när lågan släcks svalnar köket snabbt medan vi äter upp.

Att koka kaffe på stormkök är inte svårt och det är en alldeles speciell känsla när doften av kokkaffe sprider sig i skogen. Det går att göra i en kaffepanna eller i den vanliga kitteln. Vi brukar börja med att fylla upp med vatten och lägga i grovmalet kokkaffe (ca 1-1,5 dl kaffe till 1 liter vatten). När kaffet kokar tar vi snabbt bort pannan från värmen och väntar sedan fem minuter. Sedan är det bara att hälla upp (försiktigt så att sumpen inte kommer med) och njuta.

Äta på och med

Vi har tittat på olika alternativ för tallrikar. Stål och emalj är hållbara material men kan bli farligt varma. Produkter i trä verkar intressanta men lite klumpiga. I plastmaterial finns det mycket att välja bland, och vissa tillverkare inriktar sig nu på hållbara och miljövänligare alternativ.

För mat använder vi än så länge våra kåsor. En fördel med kåsan är att den har väldigt höga kanter och fungerar därför till både soppa, grytor och taco. Vi äter med en mindre spork utan kniv. Det är skönt att kunna hålla kåsan med ena handen och sporken i andra.

För dryck har vi i första hand våra vattenflaskorna och därför behövs sällan glas. De små vikkopparna köpte vi under en fjällsemester för att enkelt kunna dricka ur fjällbäcken. Nu använder vi dem till saft eller annan dryck. Till kaffe använder vi helst emaljmuggar. De blir väldigt varma men är tåliga och bekväma att dricka ur.