Verktyg och redskap

Under åren har vi hittat några verktyg och redskap som vi tycker gör vårt friluftsliv lite lättare och smidigare. För dagsturer behövs sällan någon avancerad utrustning, men vissa saker kan ändå vara bra att ha. För den prylintresserade finns det mycket att välja på så kanske är det bara fantasin och plånboken som sätter gränsen.

Myggskydd

Mygg är något man får räkna med ute i skog och mark, framför allt längre norrut i landet. I vår packning brukar det under sommaren alltid finnas med både spray och stick mot myggor. En fördel är att det även motar bort andra små otäckingar som fästingar och knott.

Ibland behövs mer skydd, särskilt vid stopp och pauser. Vi var först lite skeptiska till den här typen av apparat men bestämde oss ändå för att göra ett försök. Den fungerar! Även om den inte motar bort de mest envisa myggor så gör den ett bra jobb och fika-pauser eller längre uppehåll blir betydligt mer myggfria.

Apparaten skapar en skyddszon genom att den använder sig av små bränslebehållare (gas) och mattor indränkta i myggavstötande medel. Medlet luktar inte speciellt mycket och röken känns inte obehaglig. Den finns i olika färger och ett tillbehör för fäste i bälte eller på ryggsäcken går att köpa till.

Knivar och multiverktyg

En bra kniv är otroligt användbart ute i naturen för att tälja pinnar, skära upp mat eller förbereda för grillning. Att alltid ha den liggande i väskan kan däremot vara lite tveksamt då vi i Sverige har knivlagen att ta hänsyn till.

Ett multiverktyg har, precis som det låter, flera olika användningsområden. Det finns många olika märken och modeller med varierande innehåll. Vår har bland annat en kniv, öppnare, sax och skruvmejslar. Kniven kan kännas lite för liten för ved och liknande men ofta fungerar den väldigt bra.

En kniv kan vara bra att ha för att tälja till vedträn eller lite större pinnar. Varför inte fixa i ordning en vandringskäpp?

Ska barnen tälja är det viktigt att ha en kniv som är anpassad för barn/nybörjare. Oavsett vana och ålder bör kniven alltid ha ett parerskydd som hindrar att handen glider ner på bladet. Det finns även knivar utan vass spets som kan vara ett bra alternativ för yngre och ovana barn. Tänk på att en vass kniv är enklare att tälja med än en slö då det krävs mer kraft för att komma igenom trät.

GPS

För oss som tar kortare och längre dagsutflykter är det kanske inte helt nödvändigt med GPS, men det finns ju en trygghet i att veta exakt var man befinner sig och snabbaste vägen tillbaka om något skulle hända.

En GPS klocka har ofta många funktioner. Vi har idag en spring/multisport klocka med inbyggd GPS. Klockan har även bland annat stegräknare, pulsmätare och sömnanalys. Den går att koppla till telefon och dator där vi kan se på en karta hur vi gått.

Inom GPS-området finns det otroligt många val, där vi nu har en klocka kan man givetvis gå vidare till mer avancerad utrustning så som handburen GPS med fler funktioner och högre precision.

Kikare

Ibland är det kul att titta lite extra på något som är litet eller långt borta. När det kommer till kikare finns det många modeller och varianter att välja mellan, i alla möjliga prisklasser. Vår uppfattning är att de enklaste och billigaste varianterna inte är särskilt roliga att använda, samtidigt som det inte behöver bli jättedyrt att få en bra kikare.

En handkikare är enkelt att ha med i packningen och kul att använda för att titta på fåglar, sälar eller något annat spännande. Vi passade på att köpa en kompaktkikare i affären vid Ottenby fågelstation på Öland. Då kunde vi både få råd och testa oss fram till en som kändes bra.

Till barnen har vi barnkikare och minikikare. De är små, har låg vikt och är enkla att använda. Det är kul att ha sin egen kikare men nu när barnen är lite större föredrar de ofta att titta i vår handkikare eftersom den har bättre funktion.